© Rootsville.eu

Bruce Katz Band (US)
tiltle: Back In Boston Live
music: Blues
release date: september 13, 2024
label: Dancing Rooster Records
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Bruce Katz band


© Rootsville 2024


Als kind studeerde Bruce Katz klassieke piano. Later studeerde hij jazzpiano en Hammond-orgel aan het Berklee College of Music in Boston. Katz’ eerste professionele optreden was het spelen van basgitaar voor Big Mama Thornton. Hij speelde ook voor Barrence Whitfield en The Savages, en Ronnie Earl and the Broadcasters, voordat hij in 1997 zijn eigen band oprichtte. Terwijl hij nog steeds zijn eigen tourschema handhaafde, was Katz lid van verschillende andere bands. Van 2007 tot 2013 was hij een vast lid van Gregg Allman and Friends.

Katz speelde van 2011 tot 2014 bij Delbert McClinton. Hij was ook lid van Butch Trucks en The Freight Train Band en Les Brers. Katz verschijnt op meer dan zeventig andere albums, waaronder vijf van de Mighty Sam McClain. In 2014 tekende Katz bij American Showplace Music en bracht zijn album “Homecoming” uit. Als direct resultaat werd Katz genomineerd voor een Blues Music Award 2015 als Pinetop Perkins Pianospeler van het jaar; zijn vierde nominatie in die categorie. In 2016 bracht hij ‘Out from the Center’ uit en het bereikte nummer 1 in de Roots Music Report Radio Chart. Katz bracht in 2019 een soloalbum uit genaamd “Solo Ride” en won later dat jaar zijn eerste BMA.

“Back In Boston Live” werd opgenomen in The Fallout Shelter in Norwood, Massachusetts op 1 en 2 maart 2024. Het album werd geproduceerd door Katz en Legare Robertson, en gecoproduceerd door Connor Quigley. Het album bevat negen originelen en twee covers. Frank-John Hadley van Downbeat Magazine zegt dat Katz over een geweldige techniek en supernova-achtige verbeeldingskracht beschikt. Het openingsnummer is het eerste van vele instrumentale nummers.

De eerste cover is “Blues Before Sunrise” geschreven door Leroy Carr. Katz speelt piano, Jesse Williams op bas en Liviu Pop op drums; Aaron Lieberman zingt “I’ve got blues before zonsopgang, tranen in mijn ogen” voordat Liviu een drumsolo neemt. De andere cover is een instrumentaal nummer van negen minuten, geschreven door Dickey Betts van The Allman Brothers.

Op “Get Your Groove”, een instrumentaal in New Orleans-stijl, schittert Katz absoluut op piano. “Gary’s Jam is grotendeels instrumentaal met Katz op de Hammond B-3. "Dreams of Yesterday" is een instrumentaal nummer met Katz weer op piano en Lieberman op slide-gitaar.

Op “Take The Green Line” schakelt Katz op een ander instrumentaaltje terug naar de B-3. Nog drie instrumentale nummers completeren dit fantastische album, BK’s Broiler met het orgel van Katz en Jesse Williams op bas. “Just An Expression” volgt met Liviu op drums. Op de afsluiter speelt Katz op piano voor een kort eerbetoon aan Ray Charles.

Het eclecticisme van Katz maakt hem tot een schat. Katz heeft opnieuw een meesterwerk gecreëerd, aangezien “Back In Boston Live” de Bruce Katz Band duidelijk tot een van de meest originele en opwindende groepen op de scene van vandaag maakt.


tracks:

01 The Czar
02 Blues Before Sunrise
03 In Memory Of Elizabeth Reed
04 Don't Feel So Good Today
05 Get Your Groove
06 Gary's Jam
07 Dreams of Yesterday
08 Take The Green Light
09 BK's Broiler
10 Just An Expression
11 For Brother Ray